ACTUEEL

‘Geef patiënt meer regie over medicatiegegevens’

Patiënten moeten meer regie kunnen voeren op eigen medische gegevens. Dat bepleiten KBO, LPGGz en de KNMP. Om ook patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hiertoe in staat te stellen moet één en ander zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk worden gemaakt.

De oproep van de drie belangenorganisaties van respectievelijk ouderen, ggz-patiënten en apothekers maakt deel uit van een breder pleidooi voor een goede, veilige en snelle uitwisseling van medische gegevens.

In een brief aan de Tweede Kamer stellen KBO, LPGGz en KNMP dat apothekers nu vaak patiëntinformatie missen die zij nodig hebben voor veilig medicijngebruik, zoals laboratoriumuitslagen, de reden van voorschrijven en nierfunctiewaarden. Voor kwetsbare patiënten, zoals ouderen en patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening, is het van levensbelang dat zorgverleners een actueel overzicht hebben van de medicatie van de patiënt.

De drie partijen vragen de Tweede Kamer daarnaast om bij tweedelijns zorginstellingen aan te dringen om gegevens met de eerste lijn te delen en zorg te dragen voor benodigde middelen. Alleen dan kunnen kwetsbare patiënten, zoals ouderen, langer veilig thuis blijven wonen met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Hans ter Brake

29 juni 2016

'Lijkt' niet zo moeilijk - geef iedereen een digitaal medicatie-paspoort, bijv. in de vorm van een PGD (PGO); net als mijn auto dat al heeft: 'service-boekje'; geen factuur/betaling zonder bijgewerkt ' service-boekje ...

Wulf van Loenen

30 juni 2016

Fijn dat we er als hoofdrolspeler ook zelf in mogen gaan kijken van medici, apothekers, hulpverleners. 'Privacy risico's' werd er altijd op geantwoord terwijl bijv. zover ik weet mijn bankgegevens wel afgeschermd kunnen worden. Dat ik er zelf thuis achter mijn computer niet in kon kijken wat mijzelf aanging is altijd de reden geweest dat ik weigerde mee te doen aan een landelijk EPD. Bijv. in het ziekenhuisdossier van mijn chronisch zieke dochter welke ik toevallig onder ogen mocht krijgen ontdekte ik al gauw nogal heftige notitiefouten. Bijv. haar epilepsiemedicatie met een factor10 te hoge dosis. Een schrijffoutje is snel gemaakt door drukke hulpverleners, ik houd zelf graag de controle over wat mijzelf (en jonge kinderen) aan gaat. Net als over mijn geld.

Top