ACTUEEL

NZa houdt tandartsen in de gaten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat "scherp toezien" of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen, meldt de toezichthouder donderdag.

Kortingen die tandartsen ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten. "Als zij deze korting in hun eigen zak steken, zijn de patiënten de dupe want zij betalen een te hoge rekening", aldus de NZa. Aanbieders van mondzorg zouden via internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-bv's of inkoopcombinaties (bulk)kortingen in eigen zak steken. Een andere methode is volgens de toezichthouder het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan.

De NZa adviseert consumenten om de tandarts voortaan een toelichting te vragen op de rekening. Ook de inkoopfactuur kan bij de tandarts worden opgevraagd, bij het plaatsen van een kroon of brug. Zo kunnen de bedragen vergeleken worden.

Brancheorganisatie

Ook brancheorganisatie Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) adviseert patiënten om een kopie van de rekening te vragen. "Uitgangspunt is dat tandartspraktijken niet mogen verdienen aan techniek en dat de kosten die hiervoor worden gemaakt, zonder toeslag, worden doorberekend aan patiënten", aldus de belangenbehartiger. ANT wijst er wel op dat kosten flink kunnen variëren door verschillen in gebruikte materialen en technieken.

(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tcan

30 juni 2016

Ik sta hier helemaal achter. Maar.... de politiek en de NZA willen marktwerking in de zorg maar slim ondernemersschap mag niet worden beloond. Tijd dat Den haag hier eens naar kijkt.

Top