ACTUEEL

ActiZ blij met lijst slechte verpleeghuizen

ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, juicht het toe dat de lijst met namen van slecht presterende verpleeghuizen openbaar wordt gemaakt. "Wij zijn voor transparantie. Onze leden, de medewerkers en cliënten zijn daar ook bij gebaat", zegt Jan de Vries, directeur van de brancheorganisatie.

Openheid is volgens hem ook nodig om een kwaliteitsverbetering te kunnen doorvoeren. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn speelt later op de dag open kaart over welke verpleeghuizen slecht presteren. Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen hier maandag al op aan, nadat bekend was geworden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich ernstig zorgen maakt over elf instellingen.

De IGZ voerde afgelopen jaar verscherpt toezicht uit bij 150 verzorgingshuizen. Uit het rapport bleek verder dat naast de elf ernstige gevallen het ministerie over nog eens 38 verpleeghuizen bezorgd is. Deze 38 blijven voorlopig onder verscherpt toezicht staan. Instellingen uit het rapport worden eerst geïnformeerd voordat Van Rijn dinsdag namen en rugnummers noemt.

Voor de elf die een wanprestatie leveren is sluiting niet uitgesloten. De staatssecretaris noemde de situatie bij deze verpleeghuizen "onacceptabel".

Toch is De Vries van ActiZ niet bang dat de betreffende verpleeghuizen straks patiënten kwijtraken en nog verder in de problemen komen. "Het is nu heel belangrijk dat zij in gesprek gaan met cliënten en vertrouwen wekken en de zorgen wegnemen". (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

6 juli 2016

"Verplegen" is mensenwerk en een "verpleeg"huis onderscheidt zich zowel van zorg in een "verzorgings"huis , van "thuis"verpleging en van zorg in een "zieken"huis en wel in de beroepenmix die dit realiseren. "Verpleging" is zorgverlening zoals verpleegkundigen gewoon zijn deze te bieden. Als in de personeelsmix het aantal verpleegkundigen sterk "verdund" is ( bijv. < 50%) kan mi niet van een "verpleeg"huis gesproken worden. Verpleging in eem verpleeghuis is het best vergelijkbaar met de zorgverlening aan huis door de wijkverpleegkundigen: generalistisch verpleegkundig van aard, maar als "achtervang" voor verpleging thuis en aanvullend geprofileerd inzake langdurende zorg en hulp aan specifieke doelgroepen. Inhoudelijk dus zeker ook zeker een uitdaging voor verpleegkundigen die opgeleid zijn op bachelorniveau ( niveau 6 ). Maar dan dient in de functiemix "verpleging" dominant te zijn, zowel blijkend uit het voldoende aanwezig zijn van verpleegkundigen op mbo-niveau als HBOV-ers en eventueel ook enkele verpleegkundig specialisten. Klagen over kwaliteit van zorg is klagen over de functiemix.

Top