Tech

Nieuw instituut voor regeneratieve geneeskunde

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht nemen deel aan REGenerative MEDicine crossing Borders, ofwel RegMed XB, een nieuw instituut voor regeneratieve geneeskunde. In het instituut werken straks gezondheidsfondsen, wetenschappers, ondernemers en artsen in Nederland samen vanuit hun eigen instellingen.

Regeneratieve geneeskunde heeft tot doel het herstellen van zieke of beschadigde weefsels en organen. Wat nu chronische ziektes zijn kunnen daardoor in de toekomst mogelijk genezen. De samenwerking richt zich eerst op nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en osteoartritis (artrose).

Structureel vervolg

In een volgende fase sluiten Belgische instituten aan. RegMed XB wordt in 2016 verder opgebouwd en start in 2017 met een impuls van 18 miljoen euro. De ambitie is een structureel vervolg met een beoogd budget van 250 miljoen euro voor de eerste 10 jaar, zo is te lezen op de website van UMC Utrecht.

De Nierstichting, Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON), het Diabetes Fonds en het Reumafonds nemen zich voor deel te nemen aan RegMed XB om nieuwe behandelingen voor patiënten met nierziekten, diabetes type 1, en osteoartritis te ontwikkelen.

Ook de regionale overheden provincie Utrecht, provincie Noord-Brabant, provincie Limburg, en de gemeente Leiden nu hun intentie uit om de samenwerking te ondersteunen. Ongeveer 15 bedrijven participeren al in het consortium.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top