ACTUEEL

'Kabinet weinig concreet over gezondheidsverschillen'

Het kabinet moet scherper duidelijk maken wat het gezondheidspreventiebeleid rond sociaal-economisch achtergestelde groepen oplevert. In het huidige beleid van minister Klink van Volksgezondheid zit te weinig lijn. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek eind vorige week tijdens overleg met de minister.

Vrijblijvend

De Tweede Kamer prees wel de analyse van het kabinet over de gezondheidsverschillen tussen mensen die het goed hebben en Nederlanders, vaak van buitenlandse afkomst, die het wat minder breed hebben. Maar het CDA zei teleurgesteld te zijn dat concrete doelen ontbreken. PvdA'er Khadija Arib had het over vaagheid en vrijblijvendheid. Er zijn wel veel projecten, maar de resultaten zijn niet altijd duidelijk. De SP stelde voor om in 2020 de gezondheidsverschillen met een vijfde terug te brengen.

Concrete doelstelling

Klink antwoordde dat hij nog wel met een doelstelling zal komen. Eerder had hij al aangegeven nog adviezen af te wachten en bestaande cijfers te willen analyseren. Hij waarschuwde wel dat hij niet koste wat het kost een streefcijfer wil halen. Zo zal hij ongezonde levensmiddelen niet duurder willen maken, zoals GroenLinks bepleit. De minister is daar principieel op tegen, maar ziet ook allerlei praktische bezwaren.

Ambitieus

Op het verwijt dat het kabinet te weinig ambitie toont om de gezondheidsverschillen terug te dringen, antwoordde minister Eberhard van der Laan (Wijken) dat hij wel degelijk heel ambitieus is. Hij wil dat de komende tien jaar de achterstanden in de Vogelaarwijken zijn weggewerkt tot het gemiddelde niveau van Nederlandse steden. Dat geldt dus ook voor de gezondheid van de inwoners van die wijken (ANP).
(c) ANP

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top