ACTUEEL

GGZ Nederland verbolgen over ZN-rapport

GGZ Nederland voelt zich door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gepasseerd. Samen met zes partijen bracht ZN onlangs een lijvig rapport over prestatie-indicatoren uit. De brancheorganisatie voor de ggz zat hier niet bij.

Niet gekend

In Psy zegt directeur Jos de Beer “uiterst verbolgen” te zijn over het feit dat GGZ Nederland niet is gekend in het onderzoek. Volgens woordvoerster Marjan Relouw van ZN is GGZ Nederland ‘herhaaldelijke verzocht aan het project mee te werken’.

‘Stank voor dank’

De Beer geeft in Psy te kennen hier niets van te geloven. “We hebben tot nu toe altijd meegewerkt aan de prestatie-indicatoren. GGZ Nederland zit ook in de stuurgroep Zichtbare Zorg.” De Beer is ontstemd dat de gegevens uit dit traject nu door ZN gebruikt zijn voor een rapport dat oogt als een ranglijst over effectiviteit, veiligheid en cliëntgerichtheid. “Van onze lidinstellingen, dat zijn er zo’n negentig, levert 95 procent gegevens aan over de prestatie-indicatoren”, aldus De Beer in Psy. “Die gegevens gebruikt ZN nu om in een rapport te verwerken en dat met een persbericht naar buiten te brengen. Maar GGZ Nederland is hier niet bij betrokken. Dat voelt toch als stank voor dank.”

Geen ranglijst

De partijen die wel betrokken zijn bij het rapport Visualisering Prestatie-indicatoren 2008 zijn de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het Landelijk Platform GGz, MEER GGZ, het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Volgens ZN is aan 228 ggz-instellingen gevraagd gegevens aan te leveren. Uiteindelijk hebben 122 instellingen voldoende gegevens vrijgegeven voor publicatie. De resultaten zijn voor de verzekeraars nog geen leidraad voor de zorginkoop. Daarvoor zijn de gegevens nog niet betrouwbaar genoeg en moet ook het aantal deelnemende instellingen nog omhoog. Om diezelfde reden moeten de resultaten volgens Relouw ook niet gezien worden als een ranglijst.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top