ACTUEEL

GGD’s starten prikacties Mexicaanse griep

De meeste GGD-regio's in Nederland zijn maandagochtend begonnen met de grote vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Om alle 1,2 miljoen mensen die daarvoor in aanmerking komen te vaccineren, wordt ook dinsdag nog geprikt.

Vaccinatie kinderen en baby’s

Het gaat in totaal om 830.000 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van 0 tot en met 5 maanden. De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen via de huisarts een oproep en worden daar gevaccineerd.

Opkomst

In de RAI in Amsterdam is het inenten tegen de Mexicaanse griep maandagochtend al goed op gang gekomen. “Rond half negen stonden al wat groepjes te wachten voor de deur. Om negen uur zijn we begonnen en sindsdien is er een constante stroom aan mensen,” aldus een woordvoerder van de GGD Amsterdam.

Prikacties GGD’s

GGD's die maandag en dinsdag niet prikken, doen dat later deze week. Bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep gaat het om 2 prikken. Daarom wordt in de meeste GGD-regio's een tweede prikactie gehouden op 14 en 15 december.

Nieuwe afspraak bij ziekte

Ouders met zieke kinderen kunnen via het telefoonnummer op de oproepkaart een nieuwe afspraak maken. Zij worden diezelfde week alsnog geprikt. Het gaat om mensen met koorts boven de 38 graden Celsius. Wie 'gewoon' verkouden is, mag wel komen.

Vaccinatie alleen voor doelgroep

Kinderen die buiten de doelgroep vallen en meekomen met andere gezinsleden die wel een vaccinatie krijgen, mogen niet worden geprikt tegen de Mexicaanse griep. Dat benadrukt Martin de Vries, coördinator Mexicaanse griep bij GGD Nederland, maandag. “In principe houden wij ons aan de afspraak zoals de Gezondheidsraad en de minister hebben bepaald,” aldus De Vries. Hij reageert hiermee op berichten dat bij de vaccinaties, die maandag begonnen zijn, ook kinderen worden ingeënt die niet in de doelgroep vallen.

Massavaccinatie nekkramp

De laatste massavaccinatie, uitgevoerd door de GGD, was in 2002. Toen moesten 3 miljoen mensen worden ingeënt tegen de zogeheten nekkramp. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Steenbergen

24 november 2009

Wow, nu al,... snelle actie hoor,.. waarom kunnen we nou nooit eens op tijd wat ten uitvoering brengen!

Carey25Ladonna

31 juli 2011

Buildings are expensive and not every person can buy it. But, <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> are invented to support different people in such kind of cases.

Top