ACTUEEL

'Babysterfte verlagen door concentratie bevallingen'

Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren. In deze ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen per week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersneden. Hiervoor pleitten een aantal gynaecologen in het televisieprogramma Zembla zondagavond.

Babysterfte in Nederland hoogst van Europa

Zij verwachten dat de babysterfte door deze maatregel zal dalen. Nederland heeft de hoogste babysterfte van Europa.

Parate hulp en kennis

Vrouwen kunnen nu in ongeveer honderd ziekenhuizen bevallen. Maar buiten kantoortijden is daar geen vrouwenarts of operatiepersoneel voor keizersneden te bekennen. “Als je ’s nachts aankomt, word je opgewacht door de jongste assistent en moet de gynaecoloog soms nog uit bed worden gebeld” zegt gynaecoloog Paul Reuwer van het St Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij pleit in de uitzending voor ongeveer dertig of veertig gespecialiseerde ziekenhuizen waar die teams altijd voorhanden zijn. De ziekenhuizen moeten volgens hem goed verspreid over het land liggen.

Afwezigheid gespecialiseerd personeel

Sinds een aantal jaar is bekend dat er in Nederland veel meer baby's vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte sterven dan in andere Westerse landen. De vrouwenartsen denken dat de afwezigheid van gynaecologen en ander gespecialiseerd personeel bijdraagt aan de problemen. Voordat ze zijn opgetrommeld is er veel kostbare tijd verloren gegaan.

Thuisbevallen

De gynaecologen hekelen in Zembla ook de Nederlandse cultuur van thuisbevallen onder begeleiding van verloskundigen. Zij vinden dat de verloskundigen vaak te laat alarm slaan als er problemen zijn met het ongeboren kind. Daardoor worden de aanstaande moeders te laat naar het ziekenhuis afgevoerd.

Sneller ingrijpen

De gynaecologen vinden ook dat artsen sneller moeten ingrijpen als de baby's overtijd zijn. Volgens hen wordt in alle andere Europese landen een bevalling opgewekt als de baby een week overtijd is. In Nederland gebeurt dat pas na twee weken. Juist in die laatste periode van zwangerschap kan de kwaliteit van het vruchtwater de moederkoek drastisch afnemen. Het kind kan hierdoor in de verdrukking komen en in de baarmoeder sterven, stellen ze. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

24 november 2009

ik proef in deze berichtgeving toch iets van "Wij van WC-Eend ..." en vrees dat hier een poging wordt gedaan het kind met het badwater weg te gooien, om de eigen markt te beschermen.

Steenbergen

24 november 2009

He he eindelijk, stoppen we dan nu ook eindelijk met bananen cultuur betreffende bevallingen, het is alleen ernstig jammer dat er nu pas doorgepakt wordt!! Maar goed beter laat dan nooit!

Anonym

24 november 2009

Ach ja, die cijfers....

Babysterfte klinkt duidelijk, maar is het allerminst. Als in het buitenland kinbderen langer kunstmatig in leven worden gehouden vallen ze al snel buiten de statistiek, om maar een voorbeeld te noemen. Het is dus vooral een kwestie van wat je wanneer meet. Euthenasie op babys wordt hier wel gepleegd, maar zo bleek afgelopen week eigenlijk nooit gemeld. Dit valt dus onder babysterfte. Als je ze vanzelf dood laat gaan duurt het langer en valt het net buiten de statistiek.Of zijn er mensen die echt denken dat we het hier slechter doen dan bijvoorbeeld Roemenie? Die mensen raadt ik aan eens een paar ziekenhuizen in die contreien te bezoeken.

Anonym

3 november 2010

Het erge en bizarre hierin is dat een vrouw (en man) helemaal geen keus hebben om in het ziekenhuis te bevallen. Het is maar waar je woont en hoe mondig je bent. Een verloskundige (in een verloskundige praktijk, niet aan ziekenhuis gelieerd) probeert je altijd een thuisbevalling aan te praten. En ik weet waar ik over praat: meerdere verloskundige in meerdere plaatsen bezocht. Beetje meer marktwerking mét keuzemogelijkheden graag!

Top