Tech

Erasmus MC bestelt half miljoen genoombepalingen

Erasmus MC bestelt half miljoen genoombepalingen

De Human Genomics Facility (HuGeF) van het Erasmus MC in Rotterdam gaat op 31 juli de grootste Europese order tot genoombepaling ooit plaatsen. Het gaat om lichaamsmateriaal van meer dan 500 duizend mensen.

Met de mega-order hoopt HuGeF grote inkoopvoordelen te kunnen realiseren. De techniek om het genoom in kaart te brengen, is de laatste jaren in prijs gedaald. Een zogeheten SNP-array die een overzicht maakt van 1 miljoen DNA-posities per persoon, kostte in 2005 nog duizend euro per monster. De prijs is inmiddels gedaald tot 150 euro.

Het Amerikaanse bedrijf lllumina biedt nu een hoogwaardige SNP-array aan (GSA genaamd) voor  35 euro per monster aan. Voorwaarde is wel dat de klant grote hoeveelheden monsters tegelijk aanlevert, minimaal 150.000 stuks. Zelfs voor de grootste bevolkingsonderzoeken en laboratoria is dit aantal amper haalbaar.

Voor André Uitterlinden, hoofd van HuGeF, reden om de interesse bij vakgenoten in Nederland en daarbuiten te peilen. Uiteindelijk toonden tweehonderd onderzoeksgroepen belangstellng, onder meer uit Rotterdam, Groningen, Australië, IJsland, Hong Kong, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Met het oog op de financiële afhandeling is een speciaal consortium opgericht. Het Erasmus MC coördineert dit zogeheten EU-GSA consortium.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top