ACTUEEL

Albert Schweitzer noemt beestje bij zijn naam: kanker

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft een nieuwe vleugel 'Centrum voor Longkanker' genoemd. Het ziekenhuis is hiermee een van de weinige regionale ziekenhuizen die expliciet het woord 'kanker' in de naam van een afdeling gebruikt, zo constateert dagblad Trouw.

De nieuwe afdeling voor longkankerpatiënten is dinsdag geopend. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis ging aan de naamgeving wel een discussie vooraf. Longkankerartsen en hun personeel kwamen met het idee. Zij meenden dat hun patiënten het wel aan zouden kunnen.

Er zijn in Nederland meer medische behandelcentra die het woord kanker in de naam voeren. Vaak zijn dit gespecialiseerde kankercentra, zoals het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, het St. Antonius Kankercentrum in Nieuwegein, het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis en het VUmc Cancer Centre.  Veel streekziekenhuizen noemen hun afdeling voor kankerpatiënten echter 'Oncologie' en daar is geen discussie over.

'Geen kruistocht'

Ook de borstkankerkliniek van het Albert Schweitzer zelf draagt de minder confronterende naam Breast Clinic. Die aanduiding wordt gehandhaafd, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis in Trouw. "Het is niet zo dat we nu ineens een kruistocht begonnen zijn om het woord kanker meer geaccepteerd te krijgen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top