ACTUEEL

AMC-bestuurder Levi stapt over naar Londens topziekenhuis

Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC gaat op 3 januari 2017 aan de slag als Chief Executive van de University College London Hospitals (UCLH). Hij volgt in deze rol Sir Robert Naylor op.

"We hebben uitvoerig internationaal gezocht naar een nieuwe uitvoerend bestuurder en we hebben in Marcel een exceptionele leider gevonden met een sterk cv op het gebied van artsenij, management, onderwijs en onderzoek", aldus UCLH-voorzitter Richard Murley. "Ik ben er van overtuigd dat hij collega's in alle geledingen van de UCLH zal inspireren om het beste uit zichzelf te halen." 

UCLH is onderdeel van de National Health Service (NHS) en telt verschillende ziekenhuizen in London, waaronder University College Hospital (UCH), het UCH Macmillan Kanker Centrum, het National Hospital for Neurology & Neurosurgery, het Hospital for Tropical Diseases, het Royal London Hospital for Integrated Medicine, het Royal National Throat, Nose & Ear Hospital, en het Eastman Dental Hospital. levi

UCLH heeft een jaaromzet van circa 630 miljoen pond en telt ongeveer zesduizend personeelsleden. De UCLH-ziekenhuizen behandelen ieder jaar een half miljoen poliklinische patiënten en nog eens 100 duizend intramurale patiënten.

Naylor heeft leiding gegeven aan UCLH sinds eind 2000. Gedurende deze periode zag hij toe op één van de grootste NHS-nieuwbouwprojecten in de vorm van nieuwbouw van het University College Hospital. Met het UCH als speerpunt is UCLH wereldwijd een van de leidende academische medische centra.  

Naylor neemt op 30 september afscheid van UCLH. Bestuurder Neil Griffiths neemt tot de komst van Levi op interim-basis de rol van Chief Executive op zich.

Combineren

Internist Levi (1964) is sinds 2010 bestuursvoorzitter van het AMC. Eerder was hij in Amsterdam hoofd van de afdeling interne geneeskunde. De afgelopen jaren heeft Levi de nodige bestuurlijke aandacht gestoken in het aanhalen van de banden met het VUmc. Levi is niettemin altijd als arts actief gebleven. Mede door het combineren van de wereld van beleid en de praktijk geldt Levi als één van de invloedrijkste zorgbestuurders in Nederland. In de meest recente editie van de Skipr 99 is Levi goed voor een derde plek.

Stapje terug

Gevraagd naar welke functie in de zorg hij gezien zijn toppositie nog ambieert, vertelde Levi in 2012 in de Volkskrant: “Vroeger klom je op, werd je op je 60ste ergens directeur en ging je daarna met pensioen. Nu zie ik om mij heen dat mensen al op jonge leeftijd verantwoordelijke functies krijgen. Dat is heel goed, want op je 60ste heb je niet meer de meeste energie. Maar mensen van mijn generatie vinden het moeilijk om dertig jaar hetzelfde te doen. Dus inderdaad, wat moet je dan daarna? Ik vind het helemaal niet raar straks een stapje terug te doen. Misschien ga ik weer als arts werken, of meer onderzoek doen, of onderwijs geven.”

Levi is niet de eerste ziekenhuisbestuurder die de overstap maakt naar een internationaal gerenommeerde, buitenlandse instelling. Bestuursvoorzitter Melvin Samsom van het Radboudumc stapte in 2014 over naar het Karolinska University Hospital in Zweden, waar hij Chief Executive Officer (CEO) is.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top