ACTUEEL

Radboudumc had zaad transgender niet mogen weigeren

Het Radboudumc heeft ten onrechte geweigerd het sperma van een transgendervrouw in te vriezen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft het ziekenhuis daarover op de vingers getikt, zo meldt De Gelderlander.

De kwestie draait om een man die bezig was vrouw te worden. De transvrouw zou onvruchtbaar worden door het slikken van hormonen, en wilde om die reden haar zaad laten invriezen. Ze maakte daarom een afspraak met een arts van het Nijmeegse ziekenhuis, maar die werd op de dag zelf afgezegd met de boodschap dat het invriezen niet mogelijk was.

Het Radboud vriest normaliter wel zaad in als er gevaar van onvruchtbaarheid is door bijvoorbeeld bestralingen tegen kanker. Zo kan een patiënt immers alsnog het biologisch vaderschap verwerven. Maar bij de transgender ging het om het biologisch ouderschap als moeder. Het Radboudumc betwijfelde dan ook of het invriezen wel een doel had, anders dan het openhouden van de mogelijkheid om er eventueel nog een eitje mee te bevruchten. Zonder duidelijk doel is er geen reden om het zaad op te slaan, aldus het ziekenhuis. Het ziekenhuis voerde later ook aan dat er een capaciteitsprobleem was.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het ziekenhuis het verzoek tot invriezen van het zaad puur heeft afgewezen omdat het van een transgender kwam. En dat is discriminatie op basis van geslacht, en dat is bij wet verboden. Het Radboudumc zegt in een reactie dat sinds 1 januari van dit jaar vergelijkbare verzoeken van transgenders wél gehonoreerd worden. Daarvoor is de capaciteit uitgebreid. Of dat nog op tijd was voor de betreffende transvouw, is niet bekend.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top