ACTUEEL

GGD: niet meer bouwen bij veehouderijen

Nieuwe huizen, scholen of kinderdagverblijven moeten niet meer gebouwd worden in de buurt van veehouderijen. Die oproep doet de GGD Brabant Zuidoost naar aanleiding van de uitkomsten van een studie naar gezondheid en veehouderij.

Districtsmanager Pim Lamers van de GGD zei donderdagavond bij een drukbezochte informatieavond in Asten dat er nu maatregelen moeten worden genomen. Volgens het Eindhovens Dagblad kon dit rekenen op applaus van zo’n 250 aanwezigen.

Ook onderzoeksleidster Kitty Maassen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het niet nodig om te wachten op vervolgstudies. Volgens de onderzoeker zijn er altijd onzekerheden, maar geven de bestaande resultaten voldoende aanleiding tot actie.

Welke maatregelen genomen moeten worden laat de GGD aan de politiek, aldus het ED.  

Longfunctie

Uit onderzoek van het RIVM is onlangs gebleken dat mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij, vaker last hebben van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten dan personen die verder van die bedrijven wonen.

Uit het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) blijkt dat de longfunctie van omwonenden in een gebied met veel koeien, kippen en varkens met 2 tot 5 procent afneemt. De verminderde longfunctie is vooral te zien bij mensen die binnen een straal van 1 kilometer wonen van vijftien of meer bedrijven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top