ACTUEEL

Rosenmöller: Obesitas is soms kindermishandeling

Ouders zijn in sommige gevallen schuldig aan kindermishandeling als zij hun kinderen te veel laten eten en te weinig laten bewegen. Dat stelt Paul Rosenmöller, voormalig voorzitter van GroenLinks en voorzitter van het Convenant overgewicht, in De Pers.

‘Radicale discussie’

Ouders die hun kinderen geen goede balans bieden tussen eten en energieverbruik, nemen hun verantwoordelijkheid niet. Rosenmöller hoopt met deze stelling een ‘radicale discussie’ te openen in de strijd tegen overgewicht. Het is volgens hem dramatisch gesteld met sporten en bewegen in Nederland.

Overgewicht bij kinderen

Eén op de zes meisjes in Nederland heeft last van overgewicht. Bij jongens is dat één op de zeven. Bij baby’s en peuters is één op de zeven te zwaar. Rosenmöller waarschuwt in De Pers voor de gevolgen van obesitas, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, oog-, nier- en zenuwaandoeningen.

Verkiezingsprogramma’s

Rosenmöller vraagt alle politieke partijen de strijd tegen overgewicht op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Het Convenant overgewicht presenteert maandagmiddag de toekomstplannen aan minister Ab Klink van VWS.

JOGG

In de plannen staat onder meer dat gemeenten, ouders, consultatiebureaus, scholen, sportverenigingen en gezondheidsdiensten als de GGD moeten samenwerken. De gezamenlijke aanpak gaat Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) heten.

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

steenbergen

24 november 2009

Hah, dat is hijzelf ook!

Top