ACTUEEL

Meer smerige restaurants direct dichtgegooid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 25 bedrijven, voornamelijk horecagelegenheden, direct dichtgegooid. Dat is een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van de toezichthouder.

De gevaren voor de gezondheid waren volgens de NVWA zo groot dat het onverantwoord was om ze open te laten. In 2014 kwam zo'n spoedsluiting twaalf keer voor en in 2013 slechts twee keer. De toename komt doordat er de afgelopen jaren meer gerichte controles zijn uitgevoerd.

Het is niet zo dat de betreffende eetgelegenheden voor altijd dicht moeten. De horecaondenemers krijgen een bepaalde proeftijd om orde op zaken te stellen, waarna ze weer open mogen.

De toezichthouder controleert onder meer of eten in restaurants volgens de regels wordt bewaard en of de temperatuur goed is. En of er geen ongedierte rondloopt en de medewerkers hun handen goed wassen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

23 juli 2016

Deze getallen zeggen minder dan iets.
Er zijn in ons mooie land ruim 57.000 horecagelegenheden ; hoeveel zijn er daarvan door de nvwa bezocht? En wat was het scholingsniveau van de gewaardeerde bezoeker.
In Denemarken zijn alle activiteiten en uitkomsten van het Deense voedsel en warenonderzoek publiek beschikbaar, en op de ruit van de de horecagelegenheid aangebracht. Dat is een lijst waar de belastingbetaler die minder risico wil lopen iets aan heeft.
Zie uit naar een reactie.
Hoor overigens niets van de op rust gestelde volksvertegenwoordiging die de igz zo lelijk op het verkeerde been heeft laten zetten door Maarten Johannes.
Het Staatstoezicht is ,als de Rechterlijke Macht ,kwetsbaar. Zij beide moeten ter garantie van de onafhankelijkheid een bbp afgeleid budget krijgen.

Top