ACTUEEL

Amerikaanse mug verdacht van zika-overdracht

De mogelijke overdracht van het zikavirus door inheemse muggen heeft de alarmbellen doen rinkelen in het Witte Huis. De Amerikaanse president Barack Obama onderhield zich telefonisch met Rick Scott, de gouverneur van Florida. In de 'Sunshine State' ontdekten de gezondheidsautoriteiten maandag een zikabesmetting die vermoedelijk niet is opgelopen in het buitenland maar in de eigen contreien. Dat zou voor het eerst zijn.

Ook in Europa zijn nog geen gevallen bekend. Patiënten bleken steevast gestoken door een mug in een van de risicogebieden, onder meer in Zuid- en Midden-Amerika waar de recentste uitbraak was. In een zeldzaam geval werd de ziekte overgedragen door seksueel contact.

De belangrijkste verspreider is de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Die komt ook voor in Florida en in andere zuidelijke staten als Louisiana en Texas, maar was tot dusver niet verdacht wegens infectiegevaar. Obama heeft Scott hulp van de overheid aangeboden bij het verdere onderzoek en de eventuele muggenbestrijding. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top