ACTUEEL

SP-Kamerlid roept op tot boycot internetapotheken

Huisartsen zouden internetapotheken moeten boycotten. Dat bepleit SP-Kamerlid Henk van Gerven in zijn column in Medisch Contact. Volgens Van Gerven zijn de internetapotheken louter op winstbejag gericht en bedreigen ze zo een verantwoorde verstrekking van receptgeneesmiddelen.

In zijn column vergelijkt oud-huisarts Van Gerven de internetapotheken met een etterende zweer die uitgeknepen moeten worden. “De internetapotheek haalt de krenten uit de medicijnverstrekkingspap met de chronische medicatie en verder opereert ze als een ordinair handelsbedrijf”, schrijft Van Gerven. “Hoe meer ze verkoopt, hoe beter het is.”

NZa-sancties

Volgens Van Gerven geven de internetapotheken niet thuis bij toezicht op medicatieveiligheid en ketenoverleg. Steen des aanstoots is voor Van Gerven het optreden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die huisartsen die om bovenstaande reden weigeren zaken te doen met internetapotheken dreigt met sancties. Daarmee stelt de NZa volgens Van Gerven marktregels boven de dokterseed en patiëntveiligheid. Als reactie roept Van Gerven op tot een boycot. "Het verstrekken van receptgeneesmiddelen is te belangrijk om aan de markt over te laten", aldus Van Gerven in Medisch Contact. "Het is tijd dat alle (huis)artsen alle internetapotheken boycotten." Om te besluiten met in de woorden "ubi pus evacua", hetgeen in dokterslatijn zoveel betekent als "waar etter zit, verwijderen".  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Hok Tjiook

27 juli 2016

De heer van Gerven zou eens wat minder bevooroordeeld zijn blog moeten schrijven. Van een politicus en lid van de Tweede Kamer verwacht ik tenminste dat hij zich goed informeert voordat hij huisartsen opjut tot een boycot. Ik nodig de heer van Gerven graag uit bij apotheek eFarma. Dan kan hij met eigen ogen zien dat het voeren van overleg met huisartsen aan de orde van de dag is. Telefonisch overleg in verband met onduidelijke recepten, medicatiebewaking en patiëntenzorg wordt gevoerd door gediplomeerde apothekers en apothekersassistentes – gewoon mensenwerk. Ook het uitvoeren van medicatiebeoordelingen in overleg met patiënt en betrokken huisarts behoort tot de dagelijkse praktijk. Een online apotheek is misschien niet voor iedereen de eerste keuze, maar voor vele van onze patiënten is het een uitkomst met een hoge klanttevredenheid.

Een bezoekje aan de website van eFarma, en vervolgens concluderen dat het om “ordinaire” handel gaat is wel erg kortzichtig. Overigens is voor vele zorgverleners het ondernemerschap een belangrijke motivator. Een drukke succesvolle praktijk met veel verrichtingen is voor een arts of apotheker eerder een ambitie dan een “dissatisfier”. Dat vele apotheken maar al te graag anti-rimpelcrèmes van commerciële cosmetica-bedrijven verkopen zal de heer van Gerven een doorn in het oog zijn, net als de al te goedkope paracetamol.

Dat de NZA de Reuverse huisartsen op de vingers heeft getikt is een teken aan de wand. Ik heb namelijk nooit begrepen op basis waarvan deze huisartsen tot hun negatieve advies zijn gekomen. Ze hebben zich in ieder geval nooit goed geïnformeerd over de gang van zaken bij een internetapotheek. Zomaar iets roepen is in deze tijd riskant gebleken. Kennisarmoede en koudwatervrees zijn namelijk zaken waar gemakkelijk doorheen wordt geprikt (ubi pus evacua). De uitspraak van de heer van Gerven dat er een boycot gestart moet worden om een marktpartij te weren zou in dat licht niet serieus genomen moeten worden. Maar eerlijk gezegd voelen wij ons als apotheek eFarma ernstig benadeeld door zijn stemmingmakerij.

Hok Tjiook, apotheker en directeur eFarma

Top