ACTUEEL

'Wijkverpleegkundige doet ook het poetswerk'

Zo'n 60 procent van de wijkverpleegkundigen doet wel eens gratis poetswerk erbij om mantelzorgers te ontlasten. Dat meldt V&VN, een beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, op basis van een peiling onder bijna duizend zorgverleners.

Ruim 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkzorg vindt dat de taken van mantelzorgers te zwaar zijn geworden. Kwetsbare mensen blijven steeds vaker en langer zelfstandig wonen, maar krijgen vaak geen huishoudelijke hulp.

"Er bestaat een kloof tussen de hulp die cliënten in de wijk nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten", aldus V&VN.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft vorige maand al Kamervragen beantwoord over de kwestie. Hij gaf toen aan dat het in principe niet de bedoeling is dat een wijkverpleegkundige huishoudelijke hulptaken doet, maar dat het altijd een keer kan gebeuren als het zo uitkomt. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan het legen van de prullenbak of het rechtleggen van het tapijt", aldus Van Rijn. Bovendien wees hij erop dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Zorgverzekeraars Nederland dit jaar gezamenlijk optrekken om de problemen aan te pakken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top