ACTUEEL

Rijnstate helpt Rio-favoriet Dumoulin weer op de fiets

Wielrenner Tom Dumoulin kan dankzij een speciale spalk toch deelnemen aan de Olympische tijdrit in Brazilië. Zijn deelname was onzeker als gevolg van een spaakbeenbreuk opgelopen bij een val in de Tour de France.

Dumoulin heeft zich op 25 juli laten behandelen door orthopedisch chirurg Peer Konings in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. “Gipsen van de pols van Tom Dumoulin was geen optie”, zegt Konings. “Met gips om is het onmogelijk om in de juiste houding op een tijdrijfiets te zitten. De houding van de renner en de aerodynamica van de fiets moeten exact kloppen. Daarom hebben we een spalk gemaakt van speciale kunststof die perfect past”.

Konings is een gespecialiseerd handtherapeut die veel ervaring heeft in het maken van spalken. Konings is één van de drie orthopedisch chirurgen in Nederland die het Europees Certificaat voor Hand- en Polschirurgie heeft. Het contact met Rijnstate kwam tot stand via Sport Medisch Centrum Papendal. De afdeling orthopedie is al langer partner van SMC Papendal en het NOC*NSF.

Aankomende dagen fietst Dumoulin enkele criteriums om te kijken hoe zijn pols zich houdt in aanloop naar Rio, waar hij tot de topfavorieten voor een medaille behoort.

Flitsconsult

Rijnstate grijpt deze sportzomer, met diverse grote sportevenementen, zoals het EK-voetbal, de Olympische Spelen en Tour de France, aan om extra aandacht te vragen voor sport en gezondheid. Zo geeft het ziekenhuis gratis flitsconsulten, waarbij bezoekers met een persoonlijke sport-gerelateerde gratis terecht kunnen bij de artsen van de Sportpoli van Rijnstate. Tijdens flitsconsulten van vijf minuten beantwoorden zij vragen van bezoekers, patiënten en andere geïnteresseerden over bijvoorbeeld kortademigheid, kniepijn, hartkloppingen, meniscusletsel, spierblessures en andere klachten die kunnen voorkomen bij diverse sporten.

Zelf fietsen voor de zorg? Skipr nodigt zorgorganisaties uit om op 16 september tijdens de 1e Skipr Care & Cure Cycle Challenge om de fiets te pakken voor een sportieve tocht die in het teken staat van inspiratie, beweging, verbinding en… een banddikte prestatiedrang.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

28 juli 2016

In Rijnstate wordt er alles aan gedaan om sporters met een blessure (snel) door te kunnen laten sporten. Oftewel, een voorkeursbehandeling omdat hun professie zo belangrijk is. Deels is het nog gratis ook. Ik kan me voorstellen dat nietsporters de wachttijden en het ontberen van speciale spalken enigszins discriminerend vinden.

Top