ACTUEEL

'Ondernemende' zorgprofessionals vrezen voor hun contractvrijheid

Apothekers, fysiotherapeuten en tandartsen vrezen het ergste voor hun contractvrijheid. Het afdwingen van contracten door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) roept onrust op onder de verschillende beroepsgroepen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Verplicht contract

De NZa heeft een apotheker verplicht een contract aan te gaan met twee zorgverzekeraars. De apotheker weigerde het contract in eerste instantie, omdat hij zich niet kon vinden in het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars. De apotheker moest toch tekenen van de NZa. De NZa stelt dat zorgverzekeraars geen alternatieven hebben in het dunbevolkte gebied waar de apotheker werkt. Daarom heeft de NZa het instrument van aanmerkelijke marktmacht ingezet.

Inzet instrument

De inzet van het instrument van de aanmerkelijke marktmacht is vrij uniek. Slechts vijf keer eerder heeft de NZa het instrument ingezet, waarvan viermaal bij een zorgverzekeraar en eenmaal bij een ziekenhuis.

Zorgwekkend beleid

De belangenorganisatie van apothekers KNMP liet al eerder haar ongenoegen blijken. In het FD uiten de koepel van fysiotherapeuten KNGF en tandartsenkoepel NMT nu ook hun twijfels over de verplichting. Albert Rijnsburger van de NMT stelt in de krant: “Als dit de basis wordt van een algemeen beleid dan is dat wel zorgwekkend.”

Bezwaar bij NZa

De betreffende apotheker heeft bezwaar aangetekend bij de NZa en hij  is naar de bestuursrechter gestapt, aldus het FD.

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

24 november 2009

Die term "zorgprofessionals", kunnen we daar van af? Of is de bakker ook een broodprofessional, de journalist een schrijfprofessional en de tuinman een parkprofessional?

Top