ACTUEEL

Hiv-infecties dalen ondanks agressiever virus

Het aantal nieuwe hiv-infecties is de afgelopen acht jaren met 17 procent gedaald. Dat meldden de VN-organisatie die strijdt tegen aids (Unaids) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een rapport. Er zijn op dit moment naar schatting 33,4 miljoen mensen in de wereld besmet met het hiv-virus.

Dodenaantal daalt

Doordat meer mensen beschikking hebben gekregen over medicijnen, sterven minder mensen aan aids. Het aantal doden als gevolg van het virus is de afgelopen vijf jaar met tien procent gedaald.

25 miljoen doden

Sinds het virus drie decennia geleden werd ontdekt, zijn rond 25 miljoen mensen aan de ziekte gestorven. Vorig jaar waren dat er twee miljoen. Volgens Michel Sidibe van Unaids is het goede nieuws ook dat preventieprogramma's bijdragen aan de daling.

Hiv-virus steeds agressiever

Het hiv-virus wordt steeds agressiever en besmettelijker. Dat zei Frank de Wolf, directeur van de stichting HIV Monitoring maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA. Volgens hem zorgt een sterker hiv-virus er voor dat mensen die al besmet zijn, eerder ziek worden.

Risico's

Onderzoekers zijn er achter gekomen dat de hoeveelheid virus in het bloed vergeleken met tien jaar geleden is gegroeid. Dat kan betekenen dat het virus sterker wordt, aldus De Wolf. “De meeste risico's lopen mensen die al geïnfecteerd zijn, maar dit niet weten. Dat is een groep van ongeveer negenduizend mensen.” Het betreft zeker niet alleen de homoscene, maar zeker ook 40 tot 45 procent heteroseksuelen. De Wolf waarschuwt niet te gemakkelijk te denken dat medicijnen alle problemen oplossen. “Die slaan namelijk niet bij iedereen even goed aan.”

Sterkste virus blijft over

En zo lang geïnfecteerden geen medicijnen slikken, blijft dat sterke virus aanwezig. Volgens De Wolf schuilt hierin het grote gevaar. De kans is groot dat ze anderen met het agressievere virus besmetten. ''Er vindt een selectie in het virus plaats doordat we behandelen met medicijnen. Het sterkste virus blijft over'', aldus De Wolf. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top