Finance

'Lichamelijke inactiviteit drukt zwaar op economische groei'

Lichamelijke inactiviteit kost de wereldeconomie jaarlijks meer dan 67,5 miljard Amerikaanse dollar aan extra gezondheidszorg en verloren productiviteit. Dat blijkt uit een wereldwijde studie die donderdag in de het medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Aan de vooravond van de Olympische Spelen wordt met een serie publicaties in The Lancet aandacht besteed het wereldwijde probleem van lichamelijke inactiviteit. Naast het financiële aspect gaat de serie ook in op het tekortschieten van centrale overheden hierin.

Willem van Mechelen, hoogleraar aan het VUmc, neemt deel aan de studie. "We realiseren ons nog veel te weinig welke de risico's en kosten er verbonden zijn aan inactief leven", zegt hij. "Beleidsmakers kijken nog steeds weg. Met deze resultaten hopen we hen tot plannen te dwingen."

Onevenredig

Lichamelijke inactiviteit leidt onder meer tot ziekten als ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Kosten: 67,5 miljard dollar, zo is te lezen op de website van het VUmc.

Het onderzoek laat ook zien dat de kosten wereldwijd niet evenredig verdeeld zijn over de nationale economieën. Landen met hoge inkomens dragen door het gebrek aan lichaamsbeweging een veel groter deel van de economische lasten: te weten 80 procent van de wereldwijde gezondheidszorgkosten en 60 procent van de kosten als gevolg van productiviteitsverlies.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top