ACTUEEL

Arkin opent ggz-poli voor zorgmijders Amsterdam Zuidoost

Arkin is een polikliniek voor geestelijke gezondheidszorg gestart in Amsterdam Zuidoost. In het stadsdeel zijn weinig ggz-voorzieningen. De bewoner willen de Bijlmer hiervoor niet verlaten, terwijl er wel psychische nood is dan in de rest van Amsterdam. Dat schrijft het Parool.

Huisartsen en andere hulpverleners hebben gemerkt dat mensen met psychische problemen niet bereid zijn de Bijlmer te verlaten voor hulp. Dat heeft deels een financiële oorzaak en soms speelt schaamte voor psychische problemen een rol, stelt de zakelijk leider van de poli Annette Sanders in het Parool.

Culturele achtergrond

Om bewoners van Zuidoost te motiveren om hulp te zoeken, wil Arkin behandelaren aanstellen met een zelfde culturele achtergrond. Psychologen zijn doorgaans blank, terwijl de cliënten in Zuidoost voornamelijk gekleurd zijn.

Zuidoost kent ook meer laagopgeleiden dan de rest van Amsterdam en meer minimahuishoudens. Doorgaans hebben laagopgeleiden en minima meer psychische klachten. Dat blijkt, in Zuidoost kampen meer volwassen met ernstige psychiatrische problemen.

Momenteel wordt er één dag per week behandeld in polikliniek Ganzenhoef. Na de zomer wil zorgaanbieder Arkin dat uitbreiden. Mensen kunnen er terecht met uiteenlopende problemen: eetstoornissen, verslaving, angst, depressie en post-traumatische stress, maar ook jeugd- en gezinszorg, aldus het Parool.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top