ACTUEEL

SEH-artsen waarschuwen voor drug 'flakka'

Artsen van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht waarschuwen voor het gebruik van flakka, een nieuwe extreem stimulerende drug. Mensen komen fysiek onder extreme spanning te staan en worden er agressief van.

Op de SEH in Dordrecht kwamen in de maand juli twee patiënten binnen die ernstig onder invloed verkeerden van flakka. De drug staat in de Verenigde Staten bekend als 'zombiedrug'. Het gebruik van het middel waaide dit jaar over naar Europa. Gebruikers werpen zich door ruiten en springen voor aanstormende auto's. "Patiënten raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn", vertelt SEH-arts Merel Willeboer.

Flakka raakt langzaam uitgewerkt, dit duurt langer dan een dag. De enige remedie in de acute situatie is de patiënt 'platspuiten', vertelt Willeboer. "De eerste keer hebben wij dat hier gedaan, de tweede keer het personeel van de traumahelikopter ter plaatse. Wij hebben de patiënt in een kamertje gezet, hem daar laten razen en alles klaargelegd om vervolgens heel snel te kunnen ingrijpen met het toedienen van benzodiazepine, een kalmerend middel."

Mensen die flakka gebruiken, worden er tomeloos agressief van, gaan extreem zweten en krijgen last van een zeer hoge hartslag en temperatuur. De neiging bij hulpverleners en ordehandhavers zou kunnen zijn om op de patiënt te springen om deze in bedwang te houden, maar dat vormt volgens Willeboer juist een nog groter gevaar voor de persoon zelf wiens lichaam toch al onder hoogspanning staat.

Laagdrempeligheid

Willeboer en haar collega Annemarie van der Velden maken zich zorgen over de laagdrempeligheid van flakka. "Het is schijnbaar goedkoop en makkelijk te verkrijgen en werkt snel. Maar de grens tussen de gewenste hallucinerende werking en het gevaarlijke 'opwindingsdelier' is flinterdun. Je kunt als gebruiker die grens niet bewaken." Zij waarschuwen mensen om "ontzettend voorzichtig" te zijn met flakka en raden gebruik ervan af. "Het is een middel dat eigenlijk niet veilig gebruikt kán worden."

Experts kennen de omvang van het gebruik in Nederland niet, wel zijn er uit diverse delen van het land signalen over incidenten. Ook diverse politieregio's waarschuwden al tegen flakka. Van der Velden: "Als dit verschijnsel toeneemt, gaan we zware tijden tegemoet. Niet alleen voor de patiënten zelf en de ziekenhuizen, ook voor ambulancepersoneel en politie. En voor de gehele samenleving, al is het alleen al vanwege de kosten." Eén van de patiënten lag meerdere dagen op de Intensive Care. Voor de andere rukten de traumahelikopter en de brandweer uit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top