ACTUEEL

Overlevingskansen longkanker verbeterd

De overlevingskansen van patiënten met longkanker zijn de afgelopen jaren verbeterd. De 5-jaarsoverleving van patiënten met longkanker is toegenomen van 12 procent in 1989-2003 naar 18 procent in de periode 2009-2014. Dit is te danken aan betere diagnostiek, betere behandeling en veranderingen in de organisatie van de zorg.

Dit maakten onderzoekers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekend op 1 augustus, Wereldlongkankerdag. Zij trekken hun conclusies op basis van cijfers in de Nederlandse Kankerregistratie.

Zorgpad

Met de komst van de spiraal CT-scan kunnen radiologen afwijkingen eerder ontdekken en met de PET CT-scan is het mogelijk om uitbreiding van de kanker nauwkeuriger in beeld te brengen.

Ook het zorgpad is verbeterd, waardoor de doorstroomtijd – de  tijd tussen verwijzing van een patiënt door de huisarts en start van behandeling in het ziekenhuis – is verkort. Multidisciplinaire besprekingen leveren een bijdrage aan het kiezen van het beste behandelplan.

Door verbetering van de zorg rondom de operatie is de postoperatieve sterfte gedaald. Daarnaast is de behandeling verbeterd door nauwkeurigere radiotherapeutische methoden en het vaker gebruik maken van chemotherapie en de combinatie van chemo- en radiotherapie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top