Finance

NZa: openbaren ziekenhuistarieven goede zaak

Het openbaar maken van de tariefafspraken van de ziekenhuizen met zorgverzekeraar CZ is "een goede stap voorwaarts". Dat vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

"Het is belangrijk dat verzekerden nu inzicht hebben in de kosten van ziekenhuisbehandelingen", meldt de toezichthouder woensdag.

CZ publiceerde dinsdag de tarieven van verschillende ziekenhuisingrepen. Daardoor weten consumenten vooraf wat een ziekenhuisbehandeling kost en kunnen de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar worden vergelijken. De zorgverzekeraar geeft in eerste instantie alleen inzicht in de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.

De NZa hoopt dat andere zorgverzekeraars dit voorbeeld snel volgen. Dit najaar gaat de NZa onderzoeken of de websites van verzekeraars helder genoeg zijn. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

4 augustus 2016

Hopelijk realiseert de NZa zich dat er per verzekeraar verschillende prijzen zijn voor iedere verrichting. Dus de patiënt ziet zo'n vijf verschillende prijzen per ingreep. Die prijzen zeggen niets over de werkelijke kostprijs en zeggen zeker niets over hoeveel budget het ziekenhuis van de verzekeraar krijgt. Strikvraag: Moet de patiënt nu de verzekeraar kiezen die de hoogste of juist de laagste prijs betaald heeft?

D G o

5 augustus 2016

Exact Jaap! En dan zegt dat ook nog niets over de zorgverzekeraar. Het jaar daarop kan het weer volstrekt anders liggen.
Maar de zorgverzekeraars biechten inmiddels wel op dat zij geen zicht hebben op de kwaliteit, of ze nu hoge of lage tarieven hebben afgesproken. Het gast slechts om het gehele budget ......
Betekent toch dat de gehele handel en werkzaamheden kunnen worden overgedragen aan de fiscus?! Dat zou een enorme bezuiniging veroorzaken op hef macrobudget ????

Top