Finance

NVZ: 'Zorgkosten juist hoger door openbare tarieven'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vreest dat de kosten van ziekenhuiszorg omhoog gaan als zorgverzekeraars de prijsafspraken met ziekenhuizen openbaar maken. Ziekenhuizen zouden niet de lagere, maar juist de hogere tarieven van elkaar afkijken, stelt een woordvoerder van de branchevereniging tegenover het Financieele Dagblad (FD).

De NVZ reageert hiermee op het besluit van CZ om een deel van zijn prijsafspraken openbaar te maken. De zorgverzekeraar publiceerde dinsdag een lijst met daarop de kosten van duizenden ingrepen die minder kosten dan 885 euro, het maximale eigen risico voor verzekerden.

CZ  is hiermee de eerste, maar ook verzekeraars Menzis en Zilveren Kruis zijn van plan om een deel van hun tariefafspraken te publiceren. VGZ overweegt een prijslijst openbaar te maken, schrijft het FD.

Eenheidsprijzen

De prijzen blijken hier en daar sterk uiteen lopen. Volgens de NVZ schuilt er een gevaar in als ziekenhuizen dat te weten komen van elkaar. De ziekenhuisvereniging is ervoor dat patiënten de prijzen van behandelingen kunnen opvragen, maar wil voorkomen dat er eenheidsprijzen ontstaan doordat ziekenhuizen in elkaars cijfers neuzen, aldus de woordvoerder.

Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken. De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

5 augustus 2016

Interessante notie!
Ook al hebben wij een gemankeerde marktwerking in de zorg, prijsopdrijving doordat leveranciers elkaars prijzen vergelijken gebeurt doorgaans als er onvoldoende marktwerking is, dus waar sprake is van monopolisten of (onwettige) kartelvorming, waarin leveranciers onderling geheime prijsafspraken maken.
En ik maar denken dat de macht nu te veel bij verzekeraars ligt en dat ziekenhuizen patiënten willen aantrekken door betere prijs-prestatie-verhoudingen!

D G o

5 augustus 2016

Dan heeft u het inderdaad niet goed begrepen.

Mark Merkus

5 augustus 2016

Waarschijnlijk is de woordvoerder een tijdelijke vakantiekracht. Dit kan toch niet de echte reactie van de NVZ zijn, de belangenbehartiger van de ziekenhuizen? Ziekenhuizen zijn vooral druk met zorg leveren, en willen hier graag voor betaald worden. Inmiddels weten zowel de ziekenhuizen als de verzekeraars heus wel wat het prijsniveau het totale zorgaanbod mag kosten. Dat er op detailniveau grote verschillen bestaan, komt merendeels door complexiteit. Ik kan dat wel uitleggen. De veronderstelling van de NVZ dat ziekenhuizen willekeurig hogere tarieven kunnen gaan hanteren, illustreert haar onkunde, of de inzet van vakantiekrachten. Je kunt tenslotte evengoed het tegenovergestelde beweren: zorgverzekeraars zullen de laagste tarieven tot norm verheffen. Dat sluit beter aan bij de dagelijkse praktijk van onderhandelingen, waarin de zorgverzekeraars tegen íeder ziekenhuis zeggen dat ze duurder is dan het denkbeeldige ziekenhuis dat alles aanbiedt voor het laagst bekende tarief in de markt. Met Mauk begrijp ik niet dat de NVZ haar leden in het verdachtenhoekje zet, door een sfeer van prijsopdrijving en kartelvorming op te roepen. Overigens zijn er al sinds jaar en dag markttarieven inzichtelijk, via allerlei benchmarks en openbare data (gepubliceerde passantentarieven (www.passantentarieven.nl), Open Dis Data (http://www.opendisdata.nl)), waarvan de NVZ dan blijkbaar ook niet op de hoogte is. Laten we hopen dat èchte woordvoerder binnenkort weer terug is van vakantie. En dat reageerder DGo snel op vakantie gaat.

Top