Finance

Longfonds steekt 2,1 miljoen euro in longonderzoeken

Het Longfonds investeert 2,1 miljoen euro in drie innovatieve onderzoeksprojecten op het gebied van longziekten. Het Longfonds stimuleert de onderzoeken met de steun van donateurs, zo is te lezen op de website Astma-COPD.

Het expertisecentrum CIRO in Horn ontvangt een beurs voor een studie naar ernstige moeheid bij COPD. Het Maastricht UMC+ ontvangt een subsidie voor onderzoek naar de inzet van stamcellen om longproblemen bij te vroeg geboren baby’s aan te pakken. Verder stimuleert het Longfonds ook een studie van het AMC naar het gerichter gebruiken van medicatie bij kinderen met astma.

Emiel Wouters, zowel lid van de raad van bestuur van CIRO als hoogleraar Longziekten in het Maastricht UMC+, is verheugd met de subsidies van het Longfonds. Het onderzoek naar ernstige moeheid noemt hij vernieuwend. “Vermindering van moeheid is één van de belangrijkste gebieden voor longonderzoek, omdat er nog zo weinig over bekend is”, zegt Wouters. “Een verbetering van de behandeling op dit gebied zou dan ook een directe positieve invloed hebben op het dagelijks leven van patiënten met COPD.”

Ook het onderzoek naar de inzet van stamcellen om longschade te voorkomen lijkt veelbelovend, zegt hoofdonderzoeker Wolfs. “Een innovatieve studie die eventuele longproblematiek kan voorkomen en bestrijden. Dat is natuurlijk van grote meerwaarde.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top