ACTUEEL

UMC Utrecht onderzoekt hallucinaties op Lowlands

Onder het motto ‘Tussen droom en werkelijkheid’ doet het hersencentrum van het UMC in Utrecht tijdens de komende editie van Lowlands onderzoek naar hallucinaties in de hersenen. Doel is om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

“We hebben allemaal weleens kleine dingen die niet kloppen, maar die corrigeren we meestal direct”, legt onderzoeksleider Iris Sommer uit. “Dus je ziet bijvoorbeeld iets en dan kijk je nog een keer goed en dan blijkt het toch niet zo te zijn." Volgens Sommer zijn er ook mensen die hier veel last van hebben en dit niet zo snel kunnen corrigeren. "Die behandelen we in het hersencentrum in het UMC. Voor hen zijn er wel wat behandelingen, maar die zijn niet perfect, of veroorzaken bijwerkingen. We zijn daarom naarstig op zoek naar betere behandelingen."

Om nieuwe behandelingen te ontwikkelen, doet het hersencentrum onderzoek naar de hersenen van gezonde mensen. "We doen dit op Lowlands omdat dit festival drie dagen duurt. Het gaat daar dag en nacht door en daarom is het een fantastische plek omdat mensen weinig slapen."

Tijdens het onderzoek worden er filmpjes gemaakt van de hersenen. "Het onderzoek duurt tussen de 5 en 10 minuten. We maken van iedereen een eigen profiel waarin we zijn of haar kenmerken opsommen. We kijken waar iemand gevoelig voor is en waar iemand goed in is."

Het onderzoek maakt deel uit van het programma Lowlands Science, dat in 2015 is gestart. In februari heeft Lowlands wetenschappers opgeroepen om voorstellen te doen. ‘Tussen droom een werkelijkheid’ is een van de negen geselecteerde onderzoeken die mogen deelnemen aan Lowlands Science. Lowlands Festival begint op 19 augustus en duurt drie dagen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top