ACTUEEL

'NZa bedreigt contractvrijheid zorgverleners niet'

De contractvrijheid van ‘ondernemende’ zorgprofessionals is niet in het geding. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op MedNet na verontruste reacties van apothekers, fysiotherapeuten en tandartsen op het afdwingen van contracten door de NZa.

Vrijheid zorgverleners

Woordvoerder Silvie de Peijper van de NZa stelt op MedNet.nl: “Het staat apothekers – en alle andere zorgverleners – vrij om contracten om allerlei redenen niet te ondertekenen. Behalve als ze daarmee bijvoorbeeld de functie van andere spelers, zoals zorgverzekeraars, ondermijnen. Dan grijpen wij in.”

Afdwingen contract

De NZa heeft het instrument van aanmerkelijke marktmacht ingezet om een apotheker te verplichten een contract aan te gaan met twee zorgverzekeraars. Volgens de NZa gaat het om een ‘zeer specifieke situatie’, omdat de zorgverzekeraars geen alternatieven hebben in het dunbevolkte gebied waar de apotheker werkt. Er is zodoende sprake van ‘verkoopmacht’.

Bezwaar apotheker

De motivatie van het besluit van de NZa ligt bij de betrokken zorgverzekeraars en de apotheker. Zij mogen concurrentiegevoelige informatie uit het rapport schrappen. De betreffende apotheker heeft bezwaar aangetekend bij de NZa en hij is naar de bestuursrechter gestapt.

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top