ACTUEEL

VVD en SP eisen opheldering over Zorggroep Alliade

De VVD en SP zijn ontevreden over het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar belangenverstrengeling bij Alliade. Zij hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn, meldt RTL Nieuws.

De twee partijen willen opheldering over een aantal zaken, zoals hoeveel de directieleden van thuiszorggroep Alliade hebben verdiend met het jarenlang inhuren van hun eigen bedrijven. IGZ en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) melden in hun gezamenlijke onderzoek dat er een schijn is gewekt van belangenverstrengeling, maar dat er van daadwerkelijke belangenverstrengeling geen sprake was. Ook hebben de toezichthouders geen bewijs gevonden dat de directeuren hieruit financieel gewin hebben behaald. De prijzen die Alliade met Freya heeft afgesproken, zijn "marktconform".

"Dat zegt me niets”, zegt VVD-parlementariër Leendert de Lange tegen RTL Nieuws. "Want er is geen sprake van een markt als je je eigen bedrijven opdrachten geeft. Misschien had een ander het wel goedkoper gedaan. Of had een andere directeur de opdrachten door Alliade zelf laten uitvoeren. Dat is allemaal niet gebeurd. Ze hebben er wel aan verdiend, alleen is nog steeds onduidelijk hoeveel."

Belangenverstrengeling

De Lange en SP-Kamerlid Renske Leijten willen verder van de staatssecretaris weten wat hij ervan vindt dat Alliade zichzelf in hun visie 'vrijpleit', terwijl Van Rijn rept van een constructie die het 'vertrouwen in de zorg ondermijnt' en direct beëindigd moet worden. Leijten wil dat Van Rijn dit soort belangenverstrengeling bij wet verbiedt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top