ACTUEEL

Lowlandsganger proefkonijn voor pijnonderzoek

In hoeverre helpt muziek tegen pijn? En kun je meer pijn verdragen als je naar je favoriete artiest luistert? Dat onderzoekt het Radboudumc in Nijmegen volgende week op Lowlands. De uitkomsten hiervan kunnen mogelijk bijdragen aan een betere behandeling voor de 3 miljoen Nederlanders die dagelijks pijn ervaren.

De 55 duizend bezoekers van het driedaagse festival in Biddinghuizen kunnen hun eigen pijngrens opzoeken om erachter te komen wat muziek hiermee doet. Ze doen dit aan de hand van een bak ijswater, elektrische schokjes en druk op de onderarm. Het Radboudumc test of de proefkonijnen beter tegen pijn kunnen als ze naar muziek luisteren die ze leuk vinden dan wanneer ze iets horen waar ze een hekel aan hebben.

De onderzoekers hopen dat ze in de toekomst muziek kunnen gebruiken als behandeling voor patiënten. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is volgens het Radboudumc nog onduidelijk.

Lowlands Science

Het experiment maakt deel uit van Lowlands Science, dat vorig jaar voor het eerst plaatshad. Naast het Radboudumc doen onder meer het NFI, de TU Delft, de Hogeschool van Amsterdam, de Politieacademie en het UMC Utrecht onderzoek onder de duizenden festivalgangers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top