ACTUEEL

'Vaccinatieadvies aan reizigers klopt vaak niet'

De voorlichting aan reizigers over de gezondheidsrisico’s die zij lopen schiet tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij vaccinatiecentra en huisartsen.

Voor het onderzoek bezochten mysteryshoppers in totaal twintig artsen en vaccinatiecentra. Bij alle consulten haperde er wel iets aan het advies, zo meldt Gezondheidsnet. Zo kwamen vaak niet alle belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen aan bod. Soms werden vaccinaties voor hepatitis B en rabiës (hondsdolheid) aanbevolen, terwijl dat niet nodig was.

Bij 16 van de 20 consulten werd geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen, die bij vooral malariapillen flink kunnen zijn.

Zika

In Zuid- en Midden-Amerika zijn de denguemug en gelekoortsmug op dit moment berucht vanwege het zikavirus. Daarom vroegen vier zwangere mysteryshoppers advies over een vakantie naar Suriname, inclusief het binnenland.

Alle vier de artsen stipten het onderwerp zika aan, maar één huisarts aan daar 'niet zo wakker van te liggen'. Dit terwijl deze reis voor zwangeren sowieso zou moeten worden afgeraden, omdat het niet verstandig is om een gele koortsvaccinatie te geven aan zwangeren. Bij twee consulten werd de reis niet afgeraden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top