Finance

'Veel interesse in onderzoek naar depressie'

Voor het Onderzoeksprogramma GGz van ZonMw zijn 27 subsidieaanvragen ingestuurd voor implementatie- en praktijkprojecten. Daarnaast zijn er ook 13 aanvragen gedaan voor een startsubsidie voor langlopende studies.

Zonmw, dat gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert, had expliciet opgeroepen om projecten aan te melden die gericht zijn op de herkenning en behandeling van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten.

Volgens ZonMw is de interesse bijzonder groot. In totaal is er voor ruim 5 miljoen euro aan subsidies aangevraagd. Het beschikbare budget voor deze subsidieronde is 1,15 miljoen euro. De subsidieaanvragen variëren van kleine praktijkgerichte innovaties tot grootschalige langlopende onderzoeker.

Eerder herkennen en behandelen

Jonge vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie. De druk vanuit de maatschappij op het gebied van werk, sociaal- en maatschappelijk functioneren is groot. Daarnaast is bekend dat veel psychische stoornissen zich in de adolescentie openbaren. Door in deze groepen depressieve klachten eerder te herkennen, kan sneller ingegrepen worden waarmee erger voorkomen kan worden, aldus ZonMw.

De komende maanden worden de projecten door experts en ervaringsdeskundigen beoordeeld. In november wordt vervolgens besloten welke subsidieaanvragen gehonoreerd worden. De gehonoreerde projecten starten uiterlijk 15 december 2016.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top