ACTUEEL

Franciscus Gasthuis stimuleert bewegen bij kanker

Het Franciscus Gasthuis in Rotterdam geeft alle kankerpatiënten die met chemotherapie starten, de mogelijkheid om deel te nemen aan het project 'Bewegen bij kanker'. Het afgelopen jaar was deze mogelijkheid er al voor longkankerpatiënten en zij reageerden positief.

Sinds september 2015 krijgen patiënten met longkanker, die in Franciscus Gasthuis worden behandeld met chemotherapie en zijn opgenomen op de afdeling Oncologie, een ‘beweegtasje’ en hebben zij de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘beweegbox’. In het beweegtasje zitten hulpmiddelen en een instructiekaart met oefeningen om het bewegen thuis te stimuleren. De beweegbox is gemaakt om patiënten tijdens hun opname te stimuleren en de mogelijkheid te geven tot bewegen.

"Door vanaf de diagnose de fysieke en geestelijke gezondheid van de patiënt te optimaliseren, wordt de herstelperiode korter en kan sneller worden gere-integreerd in bijvoorbeeld het werkproces", zegt Karin Wensing, verpleegkundig specialist oncologie. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat bewegen tijdens het gehele traject een positief effect heeft op fysiek en psychisch functioneren, vermoeidheid en kwaliteit van leven.

Kwaliteit van leven

De ervaring van de afgelopen maanden in het Franciscus Gasthuis leert dat patiënten concreet weten welke oefeningen zij kunnen doen tijdens hun behandeling. Het uitgangspunt is dat patiënten de oefeningen zelfstandig thuis kunnen uitvoeren. De begeleiding vindt plaats door de oncologieverpleegkundigen. Door de inzet van het beweegtasje verwacht het ziekenhuis een positief effect op de vermoeidheid en kwaliteit van leven van de patiënt. Dit kan leiden tot minder behoefte aan revalidatieprogramma’s en psychosociale ondersteuning.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top