ACTUEEL

Bussemaker: Zeg ‘nee’ tegen vrouwenbesnijdenis

De strijd tegen vrouwenbesnijdenis kan alleen slagen, als die van binnenuit de Afrikaanse gemeenschap wordt gevoerd. Daarom heeft VWS-staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS vandaag vier ambassadeurs benoemd op het congres ‘Strijd tegen Vrouwelijke Genitale Verminking’ in Den Haag.

Uitroeien traditie

De teneur van het internationale congres was dat het taboe inmiddels is doorbroken. Overal in de wereld wordt volop gediscussieerd, maar daarmee is de mensonterende traditie nog niet uitgeroeid. Juist in Europa blijken Afrikaanse immigranten sterker aan deze culturele traditie te hechten, dan in Afrika zelf. Ook in Nederland is nog altijd niet duidelijk hoeveel meisjes worden besneden. “De cijfers ontbreken, maar alle verloskundigen registreren op dit moment alle besneden vrouwen, dus we hopen dat we de aantallen binnenkort hebben”, stelde Bussemaker.

Oproep aan Europa

Volgende week zal de staatssecretaris bij de Europese Commissie een verklaring tegen vrouwelijke genitale verminking indienen die vandaag op het congres is ondertekend. Zij roept daarbij alle Europese landen op ook te registeren. Tot slot kondigde Bussemaker aan dat het preventieproject ‘Zeg ‘nee’ tegen meisjesbesnijdenis’, dat nu nog als pilot in vier steden draait, eind dit jaar wordt uitgebreid naar alle GGD’s in ons land.

Aanstelling ambassadeurs

Het aanstellen van de vier ambassadeurs werd door de congresgangers met veel enthousiasme ontvangen. De in Nederland woonachtige Afrikanen zullen hun eigen gemeenschappen informeren over de gevaren van meisjesbesnijdenis. Zij geven voorlichting aan jongeren, vrouwen, mannen, geestelijk leiders en medische professionals.

‘Achterhaalde traditie’

Eén van de ambassadeurs is de Nigeraanse James Owie van de Haagse stichting Africa Life. “Wanneer ik aan vrouwenbesnijdenis denk, hoor ik weer het huilen van mijn zusjes die vroeger zijn besneden. Afschuwelijk. Het is een achterhaalde ouderwetse traditie die acuut moet eindigen. Daarom spreek ik mij uit tegen vrouwenbesnijdenis, met name ook om de mannen en de geestelijk leiders te overtuigen van de negatieve gezondheidseffecten. Ik kan dan ook vol trots zeggen dat mijn dochter niet is besneden.”

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top