ACTUEEL

Bloedonderzoek onder omwonenden chemiebedrijf Chemours

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Zuid-Holland Zuid voeren bloedonderzoek uit onder mensen die rondom de fabriek van Chemours in Dordrecht wonen. Het chemiebedrijf heeft bij de productie van teflon tot 2012 de giftige stof PFOA gebruikt. De RIVM en GGD willen weten hoe hoog de PFOA-waarden zijn in het bloed van omwonenden.

De lokale omroep RTV Rijnmond meldt dat 450 mensen die rond de voormalige Dupont-fabriek in wonen per brief worden uitnodiging voor het bloedonderzoek. De brief valt maandag op de mat bij huishoudens in delen van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht. De deelnemers aan de studie worden gekozen op basis van een willekeurige steekproef.

Mensen die geen uitnodiging krijgen, kunnen hun bloed tegen betaling laten testen. Daarvoor kunnen ze volgens de organisaties het beste aankloppen bij het Result Laboratorium van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. ''Voor de minder draagkrachtigen heeft de Kringloopwinkel in Sliedrecht aangeboden de bloedtest te betalen'', staat in de brief.

In plaats van PFOA werkt Chemours nu de stof GenX. Ook dat middel is omstreden. Volgens deskundigen is het net zo gevaarlijk als PFOA.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top