ACTUEEL

Ouderen weten niet waarom ze al die pillen slikken

Oudere patiënten die veel verschillende medicijnen nemen weten vaak niet waarom ze die nemen. Dat schrijven onderzoekers van de Maastricht Universiteit na onderzoek onder ruim 750 patiënten in Limburg.

Slechts 15 procent van de ouderen met zogeheten polyfarmacie kan de juiste indicatie van al hun voorgeschreven medicatie noemen, blijkt uit het onderzoek dat onder meer is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het is veel lager dan bijvoorbeeld in Canada, waar in een soortgelijk onderzoek 65 procent van de patiënten 100 procent accurate medicatiekennis had.

Vooral patiënten met veel voorgeschreven medicijnen, patiënten van 80 jaar of ouder, en mannen bleken slecht op de hoogte te zijn van de redenen van de arts om de middelen voor te schrijven.  Patiënten die thuis wonen met een partner weten meer dan anderen. De onderzoekers vonden geen verband met het opleidingsniveau van de ouderen.

Therapietrouw

Dat ouderen zo weinig kennis van hun medicatie hebben brengt risico’s met zich mee, waarschuwen de onderzoekers. Het kan er toe leiden dat patiënten minder trouw hun medicijnen nemen. Bovendien zijn zij waarschijnlijk ook minder goed in staat om symptomen die mogelijk samenhangen met hun medicatiegebruik te interpreteren en te omschrijven.

De onderzoekers pleiten voor meer bewustzijn onder artsen van het gebrek aan medicatiekennis onder hun oudere patiënten. Zij bevelen aan om de belangrijke veranderingen van medicatie niet alleen met de patiënt te bespreken, maar ook met een familielid of een verzorgende.

Het onderzoek richtte zich op patiënten van 60 jaar of ouder die vijf op meer voorgeschreven middelen namen. 24 huisartsenpraktijken, 17 openbare apotheken en de medische specialisten van twee regionale ziekenhuizen namen deel. Het onderzoek vond plaats tijden huisbezoeken en met schriftelijke vragenlijsten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bles

19 augustus 2016

Aan wie ligt dit aan de aphoteker dier er voor betaald wprdt?

Dokter die het voor schrijft.? Of worden deze zaken verzaakt door de zorgverleners, want geld innen is belangrijker dan de klant

Top