ACTUEEL

Artsen doorbreken doofpotcultuur medische missers

Neonatoloog Harry Molendijk van de Isala Klinieken in Zwolle en arts en bestuurder Ian Leistikow van het UMC Utrecht doorbreken de doofpotcultuur van medische missers. In hun boek ‘Dit nooit meer. Artsen vertellen over hun incident’ vertellen twaalf artsen over hun medische missers. Dat meldt NOS.

Verzwijgen fouten

Artsen verzwijgen fouten bijvoorbeeld uit angst voor claims of reputatieschade voor het ziekenhuis. Volgens Molendijk moeten artsen fouten toegeven zodat herhaling kan worden voorkomen. 

Begrip voor falen

NOS meldt dat slachtoffers en nabestaanden begrijpen dat er fouten gemaakt worden. Ze hebben echter geen begrip voor het verborgen houden van dergelijke informatie. Slachtoffers en nabestaanden begrijpen dat dokters niet onfeilbaar zijn. Het probleem ligt meer bij de artsen. Zij moeten inzien dat fouten maken menselijk is.

Openheid stimuleren

Het boek is in uitgave van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. CBO heeft het uitgebracht in het kader van de Week van de Patiëntveiligheid en wil hiermee openheid onder artsen bevorderen. De artsen in het boek hopen dat hun openhartigheid andere artsen stimuleert open te zijn over fouten.

Videofragment

Bekijk het videofragment van de NOS over openhartigheid bij medische missers.

Audiofragment

Beluister het audiofragment van de NOS met Molendijk over medische missers.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Hankes

26 november 2009

Hebben de artsen uit het boekje de slachtoffers geinformeerd?

Hebben de artsen de schade bij de slachtoffers voorzover mogelijk hersteld?

Hebben de artsen hun fout bij de Inspectie Gezondheidszorg gemeld?

Dit alles conform hun wettelijke verplichtingen op basis van de Wet Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst en de Kwaliteiitswet Zorginstellingen?

Waarom zegt dr Molendijk tegen ons: het zal nog 25 jaar duren voordat artsen eerlijke informatie en adequate medische hulp aan de HUIDIGE slachtoffers van medisch fouten geven?

Moeten wij respect en empathie hebben voor daders die hun slachtoffers volledig aan hun lot overlaten?

Kijk naar de uitzending van Eenvandaag 26 november 2009 waarin criminoloog van Dijk de huiveringwekkende houding van medici naar de slachtotffers van medische fouten bevestigt en aan de kaak stelt.Nadere info bij :www.sin-nl.org

Lees het Zwartboek over de noodsituatie van medische fouten.

Het boekje van Molendijk is gebaseerd op zelfmedelijden en narcisme. Neem je verantwoordelijkheid Molendijk cs!

Backus

20 december 2009

"Artsen moeten inzien dat fouten maken menselijk is".

Ik weet zeker dat DIT niet het probleem is. Wat wel het probleem is, is dat artsen moeten inzien dat ze in de eerste plaats maar mensen ZIJN.

WandaIrwin

23 juli 2011

The <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> are useful for guys, which would like to organize their business. As a fact, it's not hard to receive a student loan.

Top