ACTUEEL

Veel onduidelijkheid over verzekeren en langdurige zorg

Veel mensen overschatten hun kennis van de zorg. Bijna de helft denkt bijvoorbeeld dat het vrijwillig eigen risico van toepassing is op alle zorg uit het basispakket en de zorg uit de aanvullende verzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 12.000 deelnemers van het eigen zorgpanel.

Het onderzoek richtte zich op de kennis over zorgverzekeringen, rechten van patiënten en langdurige zorg. Vooral op het gebied van verzekeren en de langdurige zorg is er veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld of je een eigen bijdrage moet betalen voor een verpleeghuis. Bijna een kwart van de deelnemers wist dat niet. 

32 procent van de mensen van het zorgpanel denkt ook dat de zorgverzekeraar de inhoud van het basispakket samenstelt. Bijna de helft van de mensen meent dat nabestaanden de medische gegevens van een overledene kunnen raadplegen. Bijna negentig procent denkt dat er flink wordt bezuinigd op de zorg, terwijl de uitgaven voor de zorg juist stijgen. 

De groep deelnemers van het zorgpanel van de patiëntenfederatie is niet representatief voor de Nederlandse bevolking. De deelnemers zijn hoger opgeleid, ouder en hebben een of meer chronische ziektes. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top