ACTUEEL

Mogelijk nieuwe uitvalsbasis voor traumaheli VUmc

Onderzoekers van de provincie Noord-Holland bekijken of de traumahelikopter die nu gestationeerd is op het dak van het VU Medisch Centrum een andere locatie krijgt. De vluchten van de helikopter zorgen voor overlast. Alternatieven zijn het AMC, de Amsterdamse haven en Schiphol.

Directe aanleiding voor het onderzoek is dat de provincie een nieuwe vergunning moet afgeven. De verantwoordelijkheid daarvoor lag eerst bij de rijksoverheid, maar is nu naar de provincie gegaan.

Bijkomend argument voor een andere locatie is dat de Inspectie Leefomgeving en Transport liever ziet dat traumahelikopters vanaf de grond, in plaats vanaf een dak vertrekken. De drie andere traumahelikopters vertrekken ook niet vanaf een ziekenhuisdak, maar vanaf een vliegveld.

Overlast

De geluidsoverlast zal de komende jaren verder toenemen doordat men verwacht dat het aantal vluchten ook toeneemt. De onderzoekers van de provincie Noord-Holland verwachten drieduizend oproepen per jaar, waarvan een deel ’s nachts.

Begin volgend jaar valt het besluit over de nieuwe locatie. Tegen Het Parool zegt het VUmc: “Wij zoeken naar de locatie die optimale zorg door het mobiel medisch team –snel ter plekke zowel per helikopter, als per auto in de stad – combineert met zo min mogelijk overlast voor omwonenden.” 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top