ACTUEEL

Onderzoek: zuurstof beïnvloedt groei kankertumor

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat de zuurstoftoevoer naar tumoren de groei van kankercellen beïnvloedt. Een zuurstoftekort draagt bij aan de groei van kanker, terwijl een verbetering van de zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende kankercellen minder vatbaar maakt voor groei. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature.

De hoogleraren Diether Lambrechts en Bernard Thienpont onderzochten 3.000 tumoren en ontdekten dat zuurstoftekort een belangrijke rol speelt bij hypermethylering, een proces dat de buitensporige groei van kankercellen stimuleert. In de helft van de gevallen verklaart het mechanisme de groei zelfs. Het mechanisme werd zowel aangetoond bij borstkanker als bij tumoren in de blaas, darmen, hoofd en nek, nieren, long en baarmoeder, zo meldt de Belgische krant HLN.

In een volgende fase onderzochten Lambrechts en Thienpont of een betere zuurstoftoevoer de ontwikkeling van kanker zou kunnen tegengaan. Dat bleek te kloppen. Aan de hand van proeven op muizen kon worden aangetoond dat het volstaat om de bloedtoevoer naar tumoren te normaliseren om het proces van hypermethylering te stoppen.

De inzichten maken de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen die focussen op bloedvaten. Via de bloedvaten kan er immers extra zuurstof naar de tumoren worden aangevoerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top