ACTUEEL

RVZ: 'Verpleegkundigen moeten met vuist slaan’

Verpleegkundigen en verzorgenden  moeten vaker met de vuist op tafel slaan als ze het gevoel hebben dat ze patiënten niet meer de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben. Meer dan de helft staat minstens eenmaal per week voor een dergelijk dilemma. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Afstomping personeel

De leiding van een ziekenhuis, verzorgingshuis of thuiszorginstelling moeten problemen bespreekbaar maken die te maken hebben met de kwaliteit van zorg, schrijft de raad. Ook in de opleiding van personeel moet daarvoor ruimte zijn. Als dat niet gebeurt, bestaat de kans, aldus de RVZ, dat personeel op het gebied van beroepsethiek afstompt, minder gemotiveerd raakt en uiteindelijk op zoek gaat naar een baan buiten de zorg.

Tijd voor de patiënt

Door allerlei reorganisaties en veranderingen in de zorg heeft het personeel vaak het gevoel dat er te weinig tijd is om een patiënt de zorg te geven die hij eigenlijk nodig heeft. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat verpleegkundigen of verzorgenden met lede ogen moeten toezien hoe personeel wordt ingezet met onvoldoende opleiding om mensen fatsoenlijk te kunnen verzorgen. Eenderde van de verpleegkundigen en verzorgenden komt minstens wekelijks voor de vraag te staan om meer te gaan werken vanwege de onderbezetting of een vrije dag te laten schieten.

Vrijheid

De raad vindt dat personeelsleden meer ruimte moeten opeisen om die problemen op de agenda te zetten. Ook zouden ze meer vrijheid moeten hebben om op de werkvloer oplossingen te vinden. Zij kennen immers de patiënten het best en weten wat mensen nodig hebben.

Signalement CEG

De RVZ heeft het signalement van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) ‘Dilemma’s van verpleegkundigen en verzorgenden’ aan staatssecretaris Bussemaker aangeboden. Het is onder meer gebaseerd op onderzoek van het NIVEL naar morele dilemma’s. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top