ACTUEEL

Inkomen toezichthouders in lijn met meer verantwoordelijkheden

Dat sommige raden van toezicht in de zorgsector meer zijn gaan verdienen, heeft te maken met een bijstelling van de tijdsbesteding en verruiming van verantwoordelijkheden. Dat stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een antwoord op vragen van drie Kamerleden over de inwerkingtreding van de Wet normering topinkomens (WNT).

Aanleiding voor de vragen was een artikel in het Friesch Dagblad, waarin wordt vastgesteld dat de toezichthouders van het Medisch Centrum Leeuwarden er fors op vooruit zijn gegaan sinds de inwerkingtreding van de WNT. De WNT is bedoeld om topsalarissen in de zorg aan banden te leggen, maar sommige toezichthouders zouden het juist gebruiken om ‘een sprintje te trekken’ naar de maximumnorm.

Meer verantwoordelijkheden 

De minister interpreteert de bijstelling van de inkomens anders. De tijdsbesteding werd eerst geschat op twee, drie dagdelen per maand. In 2013 bleek de daadwerkelijke tijdsbesteding het dubbele te zijn. Daarbij, zo stelt de minister in de brief, zijn de toenemende verantwoordelijkheden en verwachtingen van toezichthoudende organen benadrukt door de Commissie Behoorlijk Bestuur. De bezoldigingsnorm voor voorzitters en leden van toezichthoudende organen is daarom verhoogd. "Verhogingen moeten in dit licht worden gezien."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top