ACTUEEL

Samenleving heeft geen oog voor kleurenblindheid

Met 700.000 kleurenblinde Nederlanders, is kleurenblindheid de meest voorkomende handicap. Toch houdt de samenleving nauwelijks rekening met deze aandoening, waardoor er de handicap zwaarder wordt dan nodig is.

Dat constateert het Verwey-Jonker Instituut in het onderzoeksrapport ‘Een onnodige handicap’. Kleurenblindheid komt bij één op de 12 mannen (8 procent) en één op de 250 vrouwen (0,4 procent) voor. Volgens de onderzoekers hoeft kleurenblindheid geen handicap te zijn, maar is het dit wel door gebrek aan informatie. De onderzoekers noemen het veelzeggend dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geen cijfers heeft over kleurenblinden, noch over ongelukken waarbij kleurenblindheid in het spel was.

Mensen met kleurenblindheid stuiten hierdoor op onnodige hindernissen. In het verkeer worden kleurenblinden geconfronteerd met moeilijk waarneembare signalen. In opleidingen voor het onderwijs en voor beroepen waarbij kleuren een belangrijke rol spelen, wordt aan het fenomeen kleurenblindheid nauwelijks of geen aandacht besteed. De vele kenniscentra die Nederland rijk is op het gebied van handicap en veiligheid, hebben geen kennis over kleurenblindheid en de mogelijke gevolgen, laat staan over oplossingen. 

Oplossingen

Veel belemmeringen zijn volgens Verwey-Jonker door kleine aanpassingen te voorkomen. De onderzoekers pleiten ervoor om kleurenblindheid vroegtijdig te signaleren. Zo brengt CITO speciale zwart-wit CITO-toetsen uit voor kleurenblinde kinderen. Maar aangezien scholen nauwelijks weten welke kinderen er kleurenblind zijn, worden deze slechts af en toe gebruikt.

Er moeten daaromwat verwey-Jonker betreft  maatregelen genomen worden om kleurenblinden op een gelijke manier aan het maatschappelijk leven deel te laten nemen in het onderwijs, werk, openbaar vervoer en verkeer, gezondheidszorg, sport, vrije tijd en wonen. Een kleurenblinde kan dit proberen af te dwingen via de wet gelijke behandeling (Wgbh/cz), maar het zou beter zijn als het belang wordt ingezien en functionele kleuren altijd kleurenblind-proof worden uitgevoerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top