ACTUEEL

‘Zorgbestuur is 'blind' voor veiligheid’

Zorgbestuurders hebben geen goed beeld van strategische risico’s in ziekenhuizen. De ‘security awareness’ van ziekenhuispersoneel laat te wensen over. Beveiligingsbedrijven roepen het bestuur van ziekenhuizen op structureel aandacht te besteden aan veiligheid.

Alertheid personeel

‘Mystery visitors’ van beveiligingsbedrijf Trigion en onderzoeksbureau &beyond hebben tien ziekenhuizen getest op de alertheid van medewerkers. In negen van de tien gevallen werd niet gereageerd op een op de grond geplaatste tas die vervolgens onbeheerd werd achtergelaten. Ook bleek in veel gevallen de intensive care afdeling slecht afgeschermd voor onbevoegden. In twee gevallen konden de 'mystery visitors' vrijwel zonder moeite doordringen tot de directiekamers.

Structurele aandacht

Bestuurders moeten volgens beveiligingsbedrijf Trigion meer structureel aandacht besteden aan de beveiliging van ziekenhuizen. Uit onderzoek van Trigion blijkt dat het slecht gesteld is met de 'security awareness' van ziekenhuispersoneel. Commercieel directeur Richard Franken van Trigion: ''Er is in de afgelopen 15 jaar tot twee keer toe onderzoek gedaan naar de veiligheid in ziekenhuizen, maar wij hebben niet het idee dat met de uitkomsten daar veel is gedaan. In technische zin is de veiligheid van de meeste moderne ziekenhuizen overigens op peil. We praten dan over zaken als brand- en verkeersveiligheid, ongevalpreventie, vluchtroutes enzovoorts. Dit onderzoek toont echter aan dat de 'security awareness' van het personeel de zwakste schakel in de beveiligingsketen is.''

Betrokkenheid raad van bestuur

De commerciële houding in de zorg gaat ten koste van veiligheid en beveiliging, stelt Kees van Hesteren, hoofd beveiliging en hoofd bedrijfshulpverlening van het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag in het relatiemagazine van beveiligingsbedrijf G4S. Volgens van Hesteren is investeren in veiligheid essentieel. Huub Stroeks, hoofd ketenzorg in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, zegt in het relatiemagazine: "De aanpak van veiligheid moet strakker en geborgd zijn binnen managementprocessen in de organisatie. Een actieve betrokkenheid van de raad van bestuur is daarbij onontbeerlijk."

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

30 november 2009

Wij van wc-eend...

LeahCochran

18 januari 2011

I had got a desire to start my own commerce, nevertheless I didn't earn enough of cash to do it. Thank heaven my friend suggested to utilize the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a>. Therefore I took the auto loan and made real my desire.

art essay paper

26 oktober 2012

Searching for free religion essay? It's not a problem, just check out services, which propose the research papers.

Top