ACTUEEL

Verpleeghuizen wijken af van regels om kwaliteit te verbeteren

Vier zorgorganisaties doen mee aan het nieuwe project Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg. Zij stappen hiermee af van de regels van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) en het zorgkantoor.

Dat meldt LOC Zeggenschap in de zorg, de landelijke organisatie van medezeggenschapsraden.

Het LOC-project vindt plaats in het kader van 'Waardigheid en Trots' van VWS. De vier zorgaanbieders gaan de zorg radicaal anders organiseren, vanuit de relatie tussen mensen die zorg nodig hebben, hun familie en zorgverleners. Om dit mogelijk te maken, stelt het ministerie van VWS externe regels buiten werking, zoals regels voor toezicht en inkoop. Volgens LOC-coördinator Marthijn Laterveer staan de huidige regels in de weg. Deze maken het voor verpleeghuizen moeilijk om tot verbetering te komen.

Meedoen

Aan het LOC-project kunnen in totaal negenentwintig verpleeghuizen meedoen. Vier verpleeghuizen gaan al aan de slag met dit project. Vijfentwintig anderen mogen actief meekijken en overnemen wat voor hen van toepassing is. In oktober maakt LOC de definitieve namen bekend.

Na de publicatie van de IGZ-lijst met slecht presterende verpleeghuizen begin juli zei LOC al tegen Gastvrijezorg.nl dat de patiëntveiligheid alleen kan verbeteren als het systeem helemaal anders wordt georganiseerd. Ruim eenderde van de honderdvijftig instellingen scoren een onvoldoende op het gebied van veiligheid en kwaliteit van zorg, bleek uit het IGZ-rapport.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

24 augustus 2016

Voor verpleegkundigen staat de professionele relatie primair bij het verzorgen, begeleiden, verplegen en behandelen. Jammer dat er zo weinig verpleegkundigen in "verpleeg-"huizen werken. Verpleeghuizen zijn nu vooral "verzorgings-"huizen en als ik dit bericht goed begrijp wordt nu een experiment met "relatie-"huizen uitgevoerd? Waarom niet gewoon doen wat ooit bedoeld was? Onzinnige regels opzij, akkoord, maar professionele zorg door mantra's vervangen? We zullen het kritisch volgen; mag de inspectie in dit kader wel (ongevraagd) komen inspecteren?

Top