ACTUEEL

Evean mag medisch dossier voor zich houden

Zorgorganisatie Evean hoeft het medisch dossier niet te delen met de zoon van een vrouw die verpleegd werd door de thuiszorgorganisatie. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald.

De zoon had gevraagd om een afschrift van het medisch dossier nadat hij een klacht had ingediend bij Evean. Hij verwijt de thuiszorg onzorgvuldige behandeling en verpleging, die er mede toe hebben geleid dat zijn moeder is overleden.

Het Gerechtshof stelt dat het niet redelijkerwijs noodzakelijk is dat de zoon beschikking krijgt over het dossier. Er bestaan niet voldoende aanwijzingen dat ‘een zodanig zwaarwegend belang geschaad zou kunnen worden dat inbreuk gemaakt kan worden op het belang van geheimhouding’, aldus het Gerechtshof. Daarmee gaat het Gerechtshof voorbij aan de machtiging van de zoon. Op grond hiervan zou hij in in principe alle medische gegevens mogen inzien. Het Gerechtshof vindt het beang van geheimhouding in de huidige situatie zwaarder wegen dan de machtiging. De hof geeft aan dat een nieuwe afweging nodig kan zijn als de thuiszorginstelling zich heeft verweerd tegen de klacht.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top