ACTUEEL

Aantal dwangopnamen blijft toenemen

Het aantal psychiatrische patiƫnten dat tegen hun wil is opgenomen is sinds 2002 bijna verdubbeld. In 2015 werden er 6516 gedwongen opnamen door een rechter opgelegd. Dat waren er ruim 3000 meer dan in 2002, zo meldt de NOS.

Door de jaren heen is het aantal gedwongen opnames gestaag toegenomen. In 2015 waren het ook weer bijna 200 meer dan in het jaar daarvoor.

Volgens psychiater Niels Mulder is een afname in het aantal opvangvoorzieningen een van de grote boosdoeners. Dwangopname is vaak een laatste redmiddel, zegt hij tegenover de NOS.

Zorgverleners, wetenschappers en ervaringsdeskundigen pleiten al jaren tegen gedwongen opname, omdat dit vaak zeer traumatisch is voor de patiënt. In het bestuurlijk akkoord heeft de overheid daarom met de zorg afgesproken om patiënten zoveel mogelijk thuis te behandelen. Deze thuisbehandeling komt echter onvoldoende opgang, stelt psychiater Mulder.

Zorgen

Ook patiëntenvereniging Landelijk Platform GGZ maakt zich zorgen over de toename. Het ministerie verwacht dat de nieuwe wet Verplichte GGZ en de aanpak van het aanjaagteam verwarde personen hier verandering in zullen brengen, aldus de NOS.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Valk

2 september 2016

'Aanjaagteam', ik blijf moeite houden met deze benaming. Juist omdat het gaat om verwarde en dikwijls zeer wantrouwende personen vind ik het tactloos en veelzeggend over het begrip van deze personen.

Top