ACTUEEL

Declaraties voor pgb's voldoen niet aan eisen

Vijftig procent van alle declaraties voor persoonsgebonden budget (pgb’s) die iedere maand bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnenkomen blijkt niet te kloppen. Dat blijkt uit een steekproef bij de uitvoeringsinstantie.

Het gaat niet om financiële malversaties, maar om administratieve fouten, aldus een woordvoerster van de SVB. Volgens haar ontbreekt er bijvoorbeeld op veel declaraties een handtekening. "Dat betekent niet dat we dat kunnen toelaten. Daarom gaan wij komende maand alle budgethouders die dergelijke fouten maken bellen om ze daar op te wijzen", aldus de woordvoerster. Vanaf 1 oktober moeten de ingediende declaraties wel kloppen.

In de steekproef gaat het om 140 duizend declaraties. "Strikt naar de letter van de wet moeten de declaraties kloppen. Daarom pakken we dit ook op", zegt de woordvoerster.

Door het stof

De SVB is sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitbetaling van het pgb. Dat leidde in het begin tot een regen van klachten. Veel betalingen kwamen te laat. Met het pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moest in de Kamer al verscheidene malen door het stof.

De VVD wil een Kamerdebat over de kwestie. "De staatssecretaris heeft tegen deze mensen gezegd dat hun problemen worden opgelost en heeft daarnaast toegezegd dat mensen die frauderen en misbruik van zorggeld worden opgespoord. Het is hoog tijd dat de staatssecretaris daar voor gaat zorgen", aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. (ANP)


2 Reacties

om een reactie achter te laten

Marieke de vries

31 augustus 2016

Er word te weinig Gecontroleerd of budgethouder capabel is om de administratie te voeren. Je mag een gemachtigde aanstellen die bij fouten niet financieel verantwoordelijk gehouden kan worden. Je werkt het dan zelf in de hand. Kwetsbare groep is de dupe.

Maaike Horsten

31 augustus 2016

Beste Marieke,
Ik denk inderdaad dat je hier een van de oorzaken te pakken hebt. Wat is naar jouw idee de beste oplossing?

Top